Ring vår webbyrå 0700-43 16 040700-43 16 04      Maila vår Webbyrå info@webbdesignfabriken.se

Bra webbdesign förbättrar din sökmotoroptimering

Bra webbdesign förbättrar din sökmotoroptimering

Publicerad hos WebbDesignFabriken

juli 4, 2021

Kan webbdesign verkligen påverka SEO:n?

Självklart kan det det! Google har alltid haft tydliga kriterier angående hemsidan webbdesign och hur sidan bör byggas i form av struktur och framför allt innehåll, samt att hemsidor ska vara responsiva och mobilanpassade. Och det är om än viktigare idag när Google håller på att lansera sina nya rankingfaktorer med Core web vitals!

Så hur viktig är det med en bra design?

Idag är det väldigt viktigt att arbeta med UX designen. UX står för user experience och betyder mer eller mindre hur dina besökare upplever designen på hemsidan. UX design översätts till användarupplevelsen. Googles ranking baseras mycket på UX idag, och enligt många experter kommer detta bara öka. Användarupplevelsen blir allt viktigare och påverkar din indexering på Google till stor del.

Så här förbättrar du din UX design och användarupplevelse

Bygg med responsiv design.
Responsiv design, även kallad följsam design, betyder kortfattat att hemsidans anpassar sig efter webbläsarnas storlek. Det ska alltså fungera smidigt och se bra ut oavsett om du tittar på hemsidan på en stor skärm, liten skärm, Ipad mobiltelefon eller andra olika enheter det finns på marknaden idag.
Man ska försöka korta ner innehåll om möjligt för mindre enheter.

Skapa en enkel navigering på hemsidan för förbättra användarupplevelsen.
Bygg tydliga menyer som är enkla att hitta och följa. Använda gärna Call to Action (CTA) knappar. Tänk dock på att inte göra dessa för stora så de tar uppmärksamheten från annat innehåll.

Gör hemsidan snabb
Optimera era bilder och filmer. Använd inte för mycket effekter på hemsidan då CSS kan sakta ner sidan rejält.

Var konsekvent
En av de mest grundläggande delarna i UX-design är att vara konsekvent. Detta gör att användarna kan enkelt  förutse placeringen av information, och detta hjälper dem att navigera på hemsidan. Genom att vara konsekvent bygger ni samtidigt också legitimitet och vinner användarnas förtroende. 

Använd bilder på rätt sätt
Även om era bilder måste optimeras, som vi skrev ovan, för att inte sakta ner webbplatsen, måste ni också använda bilder effektivt för att förbättra webbplatsens UX. Tänk på att en bild säger mer än tusen ord. Använd bilder som hjälper besökarna att förstå ert budskap och samtidigt få en känsla för er verksamhet.

 

Så är det designen eller innehållet

som är viktigast för SEO:n?

Vi skulle vilja säga att båda är lika viktigt idag och man kan ju också säga att dom går hand i hand många gånger. Googles kriterier angående innehåll som textvolymer och relaterat innehåll kommer absolut inte försvinna eller spela en mindre viktig roll i deras nya rankingfaktorer. Men vi kommer se som sagt att användarupplevelsen ta en stor roll i framtiden – mycket större än den tidigare gjort. Redan nu kan det vara bra att börja hålla ett extra öga på hur din hemsida är rankad på Google och kontrollera hur den ter sig framöver. Kommer din hemsida att klättra eller tappa placering i Googles organiska index. Klättrar den så är det bara att gratulera till en hemsida bra byggd, och tappar den så bör ni åtgärda detta snarast.

Lycka till.

 

Inläggets författare

Carl Johansson

Webb UI/UX Designer, Grafisk Formgivare,
Google Certifierad i Digital Marknadsföring
Driver webbyrån WebbDesignFabriken sedan 2010

Relaterade inlägg

Så kan AI förbättra din marknadsföring

Så kan AI förbättra din marknadsföring

AI: Framtidens marknadsföring Marknadsföring är en viktig del av varje företags strategi. Men marknadsföringen står inför stora utmaningar i dagens digitala och konkurrensutsatta värld. Hur kan företag nå ut till sina kunder på ett effektivt och engagerande sätt?...

Hur du får fler kunder till ditt företag genom din hemsida

Hur du får fler kunder till ditt företag genom din hemsida

Att skaffa fler kunder genom din hemsida är en viktig och lönsam strategi för företag i dagens digitala era. Genom att optimera din webbplats kan du öka synligheten, locka besökare och konvertera dem till potentiella kunder. Här är några tips för att maximera din...

10 Viktiga tips om din hemsidedesign

Din startsida ger första intrycket av din hemsida och ditt varumärke, så du vill få designen rätt. Oavsett om du planerar en webbplatsdesign eller om du startar ditt företags webbplats för första gången är följande tips att tänka på. 1. Gör det direkt klart vad du...

Minimalistisk webbdesign är framtiden

Minimalistisk webbdesign kan även kallas för ett exempel på modern UX design En av de stora fördelarna med Minimalistisk webbdesign är att det hjälper dina besökare att tänka snabbare. I en tid då vi knappt har något tålamod kvar för sitta och läsa på webbplatser,...

Vad är skillnaden mellan Content writing och Copywriting

Idag kan det vara lite svårt ibland att skilja på alla förkortningar, tekniska beskrivningar och framför allt titlar på folk som jobbar inom branschen. Vad innebär hens titel, vad gör den personen, vad är hens uppgifter med mera. En fråga som är hyfsat vanlig inom vår...

Få uppdateringar via vårt nyhetsbrev!

Gillar ni snygga hemsidor
till grymma priser...

  

Söker ert företag en underleverantör av hemsidor?

Vår Webbyrå har samarbetat med större mediebyråer i över tio år och har en bred erfarenhet och kompetens av att driva och lansera webbplatser åt våra samarbetspartners. Vi är också erfarna av att arbeta med flera projekt åt gången och kunna leverera moderna och  kreativa slutprodukter. Har du ett företag som säljer hemsidor så kontakta oss så berättar vi gärna mer.

Webbyrå Malmö

Varumärket WebbDesignFabriken registrerades hösten 2004. Vi är en Webbyrå i Malmö, med lång erfarenhet av hemsidor och webbdesign. Vi lägger stor fokus på att utveckla tillgängliga moderna webbplatser. Och vi lämnar alltid garantier på våra arbeten - du betalar alltså inte förrän du är nöjd med hemsidan.

Kontakta oss

WebbDesignFabriken

Besöksadress:
Davidhallstorg 9
Malmö

Tel: 0700-43 16 04
info@webbdesignfabriken.se

Öppetider:
Mån-Fre kl. 10.00-17.00
Lör-Sön: Stängt

Vi är Google certifierade