Ring vår webbyrå 0700-43 16 040700-43 16 04      Maila vår Webbyrå info@webbdesignfabriken.se

Vad är SEO

Vad är SEO

Publicerad hos WebbDesignFabriken

augusti 28, 2020

Vad är egentligen sökmotoroptimering

Sökmotorer är livsnerven för alla webbplatser. Oavsett hur välplanerade och effektiva dina sociala strategier är, om din webbplats inte är framträdande i sökresultaten, kommer ditt företag och varumärke att ha svårt (om inte omöjligt) att växa. En av de viktigaste sakerna du kan göra är att se till att din webbplats är optimerad för organisk trafik via sökmotorer. Det är vad SEO innebär. Bokstavligen. Och det är inte alls så läskigt att komma igång med SEO som det kan tyckas många gånger.

 

Hur fungerar SEO?

SEO, eller sökmotoroptimering, organiserar och strukturerar din webbplats för maximal synlighet för sökmotorer. Det är allt. Det är ett ganska enkelt koncept. Bra SEO ger dig en bra placering på SERP (sökmotors resultatsidor).

 

Det verkliga arbetet som ligger bakom själva optimeringen är dock inte lika enkelt. I den här artikeln kommer vi att bryta ner de grundläggande begreppen och elementen som utgör allt en sökmotor letar efter på din webbplats. Vi vill hjälpa dig att förstå alla de olika rörliga delarna och hur de samverkar så att du kan ta itu med dem bit för bit för att bygga din ultimata webbplats.

Vad är SEO

 

Olika typer av webbplatstrafik

Hela poängen med SEO är att locka besökare till din webbplats via sökmotorer. Dessa besökare är organisk trafik. De har organiskt stött på din webbplats genom att använda sina egna söktermer och metoder. Du länkade  dem inte dit. Inte heller klickade dem in sig från en annan webbplats. De klickade inte heller på en länk på Facebook eller Twitter.

 

SEO påverkar alltså endast organisk trafik, så när du tittar på dina mätvärden och gör en SEO-granskning av din webbplats bör inte direkta länkningar, länkar från sociala medier och vidarelänkning vägas in. Google index klassas inte som en vidarelänkning.

 

Eftersom de hittade din webbplats via sökmotorn kommer du att kunna gräva djupare för att avgöra vilken typ av SEO-organisk trafik detta är. Med det menar vi om den trafik du får är kvalitets trafik som kommer att konverteras till försäljning eller ett medlemskap i din grupp kontra enkel kvantitet (som kan vara många, men de kan inte vidta några åtgärder på din webbplats). Verkligt bra SEO hjälper dig att få en stor mängd kvalitetstrafik. Dålig SEO kan ha direkt motsatt effekt.

 

Vad letar sökmotorerna efter?

Det är ärligt talat en svår fråga. Eftersom det förändras hela tiden när Google och andra motorer ändrar sina rankningsalgoritmer. Men i allmänhet letar sökmotorerna efter några saker som aldrig förändras (även om deras betydelse vid en viss tidpunkt kan skilja sig åt).

 

Inkommande och utgående länkar

Har du hört talas om bakåtlänkar? De är verkligen en viktig pelare i vad SEO är. Med bakåtlänkar avses alla länkar som pekar tillbaka på din webbplats. Att få länkar från högkvalitativa (och relaterade) webbplatser kan vara svårt – men absolut värt det! Google och andra sökmotorer räknar detta som ett lyft i ditt rykte. En referens. Ju fler länkar som pekar till din webbplats är en indikation på att din webbplats är värd att placeras högt i SERP.

 

Och det motsatta är också sant. Om du aldrig länkar någonstans antar Google att du inte lägger ut innehåll som är värt att rankas. Ta för exempel Wikipedia. Deras policy säger att information inte kan inkluderas i en post utan en hänvisning, en länk, till källan. Så ska din webbplats vara. Om du gör ett anspråk eller fördjupar ett ämne, visa ditt arbete och ge dina läsare ännu mer information och saker att läsa eller titta på.

 

Invärtes länkar är också en stor del av SEO. Du kan hjälpa Google att navigera på din webbplats och lära dig hur olika delar av ditt innehåll är relaterade till varandra genom att länka till andra artiklar på din egen webbplats. Du vill inte överdriva det och länka till helt orelaterat innehåll, men om du har en artikel om poolunderhåll och en artikel om poolklorhalter bör de länka till varandra med rätt ankartext. Google förstår sedan din webbplats lite bättre (och dina läsare får mer information om de ämnen de läser om).

 

Sidrankning

Mycket kort, sidrankning anger det relativa värdet av din domän till sökmotorn. Det är (förment) hur pålitlig du är och hur insiktsfullt, relevant och korrekt ditt innehåll är. Problemet med sidrakning är att Google och andra sökmotorer baserar dessa värden på antalet bakåtlänkar du har. Och från vem du har dem. Om du har många länkar från viktiga och högt sidrankade webbplatser antar Google att du är en förstklassig webbplats. Om du mestadels har länkar från skumma, onlineapotek och kasinon, tycker Google att du också är ganska skum.  It’s not what you know, but who you know.

 

Eftersom du inte kan kontrollera vem som länkar till dig är det möjligt att avvisa bakåtlänkar som du tror kan skada din sidrakning.

 

Inbäddad video

Google är glada i sina egna produkter. Och internetanvändare gillar video. YouTube är sökmotor nummer 2 i världen. De följer Google, som ägs av samma företag. Från och med de senaste uppdateringarna av Googles sökalgoritmer i skrivandes stund rankas artiklar och webbplatser som har inbäddade relaterade videor högre än de utan dem. Det är både nepotistiskt från Googles sida, men också UX för sökarna. Att kunna hitta informationen i både text och video är ett mervärde för alla inblandade.

 

Sökord och relevant innehåll

Sökord är det andra benet som SEO står på, bredvid bakåtlänkar. Det är de termer som människor söker efter. Det är vad folk skriver in på Google. Du kanske har hittat den här artikeln genom att skriva in vad är SEO? och om du gjorde det betyder det att vi lyckades välja ett nyckelord som människor söker efter. Läs mer om hur viktigt det är att identifiera dina sökord >>

 

Sökord spelar också en stor roll i SEO via din URL och webbplatsens namn, så du kommer antagligen vilja ha en URL som innehåller antingen ditt varumärke eller den bransch ditt företag befinner sig i. Du skulle inte vilja ha superswimmingpools.com om du driver en e-handelsbutik för matlagningsmaterial. Detta gäller även URL:erna (sidnamnen) du använder för enskilda sidor.

 

Även om du ibland kan ha ett innehåll utan ämne (kanske ett grillrecept för din poolwebbplats), vill du i allmänhet behålla allt innehåll som du publicerar är relevant för det övergripande ämnet på din webbplats. Det betyder att du inte börja lägga upp personliga babybilder på din affärssida eller försöka sälja bedårande, broderade kattungetröjor och vantar på din professionella brottningswebbplats.

 

Webbadresserna till inlägg, sidor och produkter i din butik är viktiga delar av SEO. Du vill ha sökordet (eller någon variation av det) i url:en. Google kommer att anta att webbdesignfabriken.com/seo handlar om seo på något sätt på grund av den här url:en. Om artikeln/sidan istället handlar om kattröjor, redigerar du Url:en eftersom det kan påverka din SEO och placering i SERP.

 

Om du upptäcker att innehållet på en sida har skiftat bort från vad webbadressen är, kan du ändra url:en så att den matchar det nya nyckelordet och sedan skapa en 301-omdirigering från den gamla så ingen bakåtlänkar går förlorade.

 

Obs! Google straffar inte innehållsförskjutningen eller omdirigeringar med hjälp av en 301 om innehållet förblir relaterat. Men om du omdirigerar till ett helt annat innehåll och ämne skulle Google inte tycka om det och straffa dig. Det kallas Black Hat SEO. Och du vill inte ha någon del av det. Det finns mycket mer att läsa om detta ämnet på tusentals sajter på nätet. Ett tips kan vara att sätta sig in lite i just det här, så du vet vad du inte ska göra när du jobbar med SEO.

 

Så i slutänden … Vad är SEO?

Man kan väl säga att det hela är en mix av nyckelord, URL-adresser, relevant innehåll, hantering av bakåtlänkar, och tydligöra sajtens innehåll för sökmotorerna. SEO är ett never ending projekt och det finns inga genvägar. Men om du lägger lite tid på det och är konsekvent kommer du absolut få resultat och utdelning.

 

Läs fler blogginlägg >

Inläggets författare

Carl Johansson

Webb UI/UX Designer, Grafisk Formgivare,
Google Certifierad i Digital Marknadsföring
Driver webbyrån WebbDesignFabriken sedan 2010

Relaterade inlägg

Så kan AI förbättra din marknadsföring

Så kan AI förbättra din marknadsföring

AI: Framtidens marknadsföring Marknadsföring är en viktig del av varje företags strategi. Men marknadsföringen står inför stora utmaningar i dagens digitala och konkurrensutsatta värld. Hur kan företag nå ut till sina kunder på ett effektivt och engagerande sätt?...

Hur du får fler kunder till ditt företag genom din hemsida

Hur du får fler kunder till ditt företag genom din hemsida

Att skaffa fler kunder genom din hemsida är en viktig och lönsam strategi för företag i dagens digitala era. Genom att optimera din webbplats kan du öka synligheten, locka besökare och konvertera dem till potentiella kunder. Här är några tips för att maximera din...

10 Viktiga tips om din hemsidedesign

Din startsida ger första intrycket av din hemsida och ditt varumärke, så du vill få designen rätt. Oavsett om du planerar en webbplatsdesign eller om du startar ditt företags webbplats för första gången är följande tips att tänka på. 1. Gör det direkt klart vad du...

Minimalistisk webbdesign är framtiden

Minimalistisk webbdesign kan även kallas för ett exempel på modern UX design En av de stora fördelarna med Minimalistisk webbdesign är att det hjälper dina besökare att tänka snabbare. I en tid då vi knappt har något tålamod kvar för sitta och läsa på webbplatser,...

Vad är skillnaden mellan Content writing och Copywriting

Idag kan det vara lite svårt ibland att skilja på alla förkortningar, tekniska beskrivningar och framför allt titlar på folk som jobbar inom branschen. Vad innebär hens titel, vad gör den personen, vad är hens uppgifter med mera. En fråga som är hyfsat vanlig inom vår...

Få uppdateringar via vårt nyhetsbrev!

Gillar ni snygga hemsidor
till grymma priser...

  

Söker ert företag en underleverantör av hemsidor?

Vår Webbyrå har samarbetat med större mediebyråer i över tio år och har en bred erfarenhet och kompetens av att driva och lansera webbplatser åt våra samarbetspartners. Vi är också erfarna av att arbeta med flera projekt åt gången och kunna leverera moderna och  kreativa slutprodukter. Har du ett företag som säljer hemsidor så kontakta oss så berättar vi gärna mer.

Webbyrå Malmö

Varumärket WebbDesignFabriken registrerades hösten 2004. Vi är en Webbyrå i Malmö, med lång erfarenhet av hemsidor och webbdesign. Vi lägger stor fokus på att utveckla tillgängliga moderna webbplatser. Och vi lämnar alltid garantier på våra arbeten - du betalar alltså inte förrän du är nöjd med hemsidan.

Kontakta oss

WebbDesignFabriken

Besöksadress:
Davidhallstorg 9
Malmö

Tel: 0700-43 16 04
info@webbdesignfabriken.se

Öppetider:
Mån-Fre kl. 10.00-17.00
Lör-Sön: Stängt

Vi är Google certifierade